Perfil (CV) del personal docente investigador

Olleta Castañer, José Luis
Departamento: Departamento de Producción Animal y Ciencia de los Alimentos
Área: Producción Animal
Centro: Facultad de Veterinaria

Research Institute: INSTITUTO AGROALIMENTARIO DE ARAGÓN (IA2)
Grupo: A04_23R CAL&TEC “Calidad y tecnología de la carne y el pescado”
Categoría profesional: Prof. Titular Univ.

Cargos
  • Miembro del Equipo de Dirección sin Cargo Académico del Departamento de Producción Animal y Ciencia de los Alimentos
  • Vicedecano de Política Académica y Recursos Humanos de la Facultad de Veterinaria


 
         

Artículos

  • Romero, Jakeline Vieira; Olleta, José Luis; Resconi, Virginia Celia; Santolaria, Pilar; Campo, María del Mar. Genetic markers associated with beef quality: A review. LIVESTOCK SCIENCE. 2024. DOI: 10.1016/j.livsci.2024.105583

  • Campo, M. M.; Vieira Romero, J..; Guerrero, A.; Bouzaida, M. D.; Resconi, V. C.; Tesniere, G.; Santolaria, P.; Olleta, J. L. Nutrient composition of beef from the pyrenees. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS. 2024. DOI: 10.1016/j.jfca.2024.106452

  • Miguel Berges, Maria Luisa; Fajó Pascual, Marta; Moreno, Luis A.; Campo, Marimar; Guerrero, Ana; Olleta, Jose Luis; Santolaria Blasco, Pilar; Santaliestra Pasías, Alba M. Effect of lean red meat from beef (Pirenaica breed) versus lean white meat consumption on diet quality: a randomized-controlled crossover study in healthy young adults. NUTRIENTS. 2023. DOI: 10.3390/nu15010013

  • Guarnido-López, Pablo; Resconi, Virginia Celia; Campo, María del Mar; Guerrero, Ana; María, Gustavo Adolfo; Olleta, José Luis. Slaughtering of heifers in a local or an industrial abattoir: Animal welfare and meat quality consequences. LIVESTOCK SCIENCE. 2022. DOI: 10.1016/j.livsci.2022.104904

  • Santaliestra-Pasías, Alba M.; Miguel-Berges, María L.; Campo, María M.; Guerrero, Ana; Olleta, José Luis; Santolaria, Pilar; Moreno, Luis A. Effect of the intake of lean Red-Meat from beef-(Pirenaica Breed) versus lean White-Meat on body composition, fatty acids profile and cardiovascular risk indicators: a randomized cross-over study in healthy young adults. NUTRIENTS. 2022. DOI: 10.3390/nu14183724

  • Campo M.D.M.; Silva A.; Guerrero A.; Castro L.G.; Olleta J.L.; Martin N.; Fernández C.; López F. Nutrient composition of Spanish small ruminants. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS. 2021. DOI: 10.1016/j.jfca.2021.104019

  • Barahona, M.; Campo, M. del M.; Hachemi, M.A.; González, M. del M.; Olleta, J.L. Feeding, muscle and packaging effects on lipid oxidation and color of avileña negra-ibérica beef. ANIMALS. 2021. DOI: 10.3390/ani11102863

  • Ripoll G.; Failla S.; Panea B.; Hocquette J.-F.; Dunner S.; Olleta J.L.; Christensen M.; Ertbjerg P.; Richardson I.; Contò M.; Albertí P.; Sañudo C.; Williams J.L. Near-infrared reflectance spectroscopy for predicting the phospholipid fraction and the total fatty acid composition of freeze-dried beef. SENSORS. 2021. DOI: 10.3390/s21124230

  • Bouzaida M.D.; Resconi V.C.; Gimeno D.; Vieira Romero, J.; Calanche Morales, J.B.; Barahona Marco, M.; Olleta Castañer, J.L.; María Levrino, G.A. Effect of dietary grape pomace on fattening rabbit performance, fatty acid composition, and shelf life of meat. ANTIOXIDANTS. 2021. DOI: 10.3390/antiox10050795

  • Pelaes Vital, Ana Carolina ; Guerrero, Ana; Guarnido, Pablo; Cordeiro Severino, Izabella; Olleta, José Luis; Blasco, Miguel; Nunes Do Prado, Ivanor; Maggi, Filippo; Campo, María del Mar Effect of active-edible coating and essential oils on lamb patties oxidation during display. FOODS. 2021. DOI: 10.3390/foods10020263

  • Guerrero, A.; Gómez-Quintero, J.D.; Olleta, J.L. Crisis climática y objetivos de desarrollo sostenible: Un enfoque desde la perspectiva de la producción animal, el consumo de carne y los efectos sociales. ITEA INFORMACION TECNICA ECONOMICA AGRARIA. 2020. DOI: 10.12706/itea.2020.025

  • Barahona, Marta; Hachemi, M.A.; Olleta, José Luis; González, María del Mar; Campo, María del Mar. Feeding, Muscle and Packaging Effects on Meat Quality and Consumer Acceptability of Avileña-Negra Ibérica Beef. FOODS. 2020. DOI: 10.3390/foods9070853

  • Campo, Md; Mur, L; Guerrero, A; Barahona, M; Resconi, Vc; Magalhaes, Dr; Lisbinski, E; Boito, B; de Oliveira, Im; Olleta, Jl. Differentiating Breast Myopathies through Color and Texture Analyses in Broiler. FOODS. 2020. DOI: 10.3390/foods9060824

  • Guerrero, A.; Sañudo, C.; Campo, M.D.; Olleta, J.L.; Muela, E.; Macedo, R.M.G.; Macedo, F.A.F. Consumer Acceptability of Dry Cured Meat from Cull Ewes Reared with Different Linseed Supplementation Levels and Feeding Durations. FOODS. 2018. DOI: 10.3390/foods7060089

  • Ripoll, G.; Albertí, P.; Panea, B.; Failla, S.; Hocquette, J.F.; Dunner, S.; Sañudo, C.; Olleta, J.L.; Christensen, M.; Ertbjerg, P.; Richardson, I.; Concetti, S.; Williams, J.L. Colour variability of beef in young bulls from fifteen European breeds. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. 2018. DOI: 10.1111/ijfs.13890

  • Panea, B.; Olleta, J.L.; Sañudo, C.; Campo, M.D.; Oliver, M.A.; Gispert, M.; Serra, X.; Renand, G.; Olivan, M.D.; Jabet, S.; Garcia, S.; Lopez, M.; Izquierdo, M.; Garcia-Cachan, M.D.; Quintanilla, R.; Piedrafita, J. Effects of breed-production system on collagen, textural, and sensory traits of 10 European beef cattle breeds. JOURNAL OF TEXTURE STUDIES. 2018. DOI: 10.1111/jtxs.12350

  • Guerrero, A.; Sañudo, C.; Campo, M.M.; Olleta, J.L.; Muela, E.; Macedo, R.M.G.; Macedo, F.A.F. Effect of linseed supplementation level and feeding duration on performance, carcass and meat quality of cull ewes. SMALL RUMINANT RESEARCH. 2018. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2018.07.014

  • Pascual-Alonso, M.; Resconi, V.C.; Aguayo-Ulloa, L.; Miranda-de la Lama, G.C.; Olleta, J.L.; Villarroel, M.; Acenjo, B.; Maria, G.A. Wine by-products feeding on ewe physiological traits, milk quality and the meat quality of their suckling lambs. LARGE ANIMAL REVIEW. 2018

  • Resconi, V.C.; Pascual-Alonso, M.; Aguayo-Ulloa, L.; Miranda-de la Lama, G.C.; Alierta, S.; Campo, M.M.; Olleta, J.L.; Villarroel, M.; Maria, G.A. Effect of Dietary Grape Pomace and Seed on Ewe Milk and Meat Quality of Their Suckling Lambs. JOURNAL OF FOOD QUALITY. 2018. DOI: 10.1155/2018/2371754

  • Guerrero, A.; Lemes, J.S.; Campo, M.M.; Olleta, J.L.; Muela, E.; Resconi, V.C.; Guerra, V.M.; Assis-Macedo, F.; Sañudo, C. Características de la canal y de la carne en la raza caprina Bermeya. Comparación con el Ternasco de Aragón y lechales de la raza Murciano-Granadina. ITEA INFORMACION TECNICA ECONOMICA AGRARIA. 2016. DOI: 10.12706/itea.2016.017

  • Panea, B.; Ripoll, G.; Sañudo, C.; Olleta, J.L.; Albertí, P. Calidad instrumental de la carne de terneros procedentes del cruce industrial de la raza Retinta. ITEA INFORMACION TECNICA ECONOMICA AGRARIA. 2016. DOI: 10.12706/itea.2016.018

  • Aguayo-Ulloa,L.; Pascual-Alonso,M.; Olleta,J. L.; Sañudo,C.; Miranda-De,La Lama; María,G. A. Effect of a screen with flaps and straw on behaviour, stress response, productive performance and meat quality in indoor feedlot lambs. MEAT SCIENCE. 2015. DOI: 10.1016/j.meatsci.2015.02.008

  • Barahona, M.; Olleta, J.L.; Sañudo, C.; Albertí, P.; Panea, B.; Pérez-Juan, M.; Realini, C.E.; Campo, M.M. Effects of whole linseed and rumen-protected conjugated linoleic acid enriched diets on beef quality. ANIMAL SCIENCE. 2015. DOI: 10.1017/S1751731115002591

  • Prado, I. N.; Campo, M. M.; Muela, E.; Valero, M. V.; Catalan, O.; Olleta, J. L.; Sañudo, C. Effects of castration age, protein level and lysine/methionine ratio in the diet on colour, lipid oxidation and meat acceptability of intensively reared Friesian steers. ANIMAL. 2015. DOI: 10.1017/S1751731115000580

  • Guerrero Barrado, Ana; Muela, Erica; Velandia Valero, Maribel; Nunes Prado, Ivanor; Campo, Maria del Mar; Olleta, José Luis; Catalán, Octavio; Sañudo, Carlos. Effect of the type of dietary fat when added as an energy source on animal performance, carcass characteristics and meat quality of intensively reared Friesian steers. ANIMAL PRODUCTION SCIENCE. 2015. DOI: 10.1071/AN14682

  • Aguayo-Ulloa, L.; Pascual-Alonso, M.; Villarroel, M.; Olleta, J. L.; Miranda-de la Lama, G.; María, G. A. Effect of including double bunks and straw on behaviour, stress response production performance and meat quality in feedlot lambs. SMALL RUMINANT RESEARCH. 2015. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2015.06.016

  • Teixeira,D. L.; Miranda-De,La Lama; Villarroel,M.; Olleta,J. L.; García-Belenguer,S.; Escós,J.; María,G. A. Effects of alternative bedding substrates on lamb welfare, productive performance, and meat quality during the finishing phase of fattening. JOURNAL OF VETERINARY BEHAVIOR. 2015. DOI: 10.1016/j.jveb.2014.12.011

  • Realini,C. E.; Kallas,Z.; Pérez-Juan,M.; Gómez,I.; Olleta,J. L.; Beriain,M. J.; Albertí,P.; Sañudo,C. Relative importance of cues underlying Spanish consumers' beef choice and segmentation, and consumer liking of beef enriched with n-3 and CLA fatty acids. FOOD QUALITY AND PREFERENCE. 2014. DOI: 10.1016/j.foodqual.2013.11.007

  • Albertí,P.; Beriain,M. J.; Ripoll,G.; Sarriés,V.; Panea,B.; Mendizabal,J. A.; Purroy,A.; Olleta,J. L.; Sañudo,C. Effect of including linseed in a concentrate fed to young bulls on intramuscular fatty acids and beef color. MEAT SCIENCE. 2014. DOI: 10.1016/j.meatsci.2013.11.009

  • Aguayo-Ulloa, L.; Pascual-Alonso, M.; Campo, M. M.; Olleta, J. L.; Villarroel, M.; Pizarro, D. M.; Miranda-De, La Lama; María, G. A. Effects of an enriched housing environment on sensory aspects and fatty-acid composition of the longissimus muscle of light-weight finished lambs. MEAT SCIENCE. 2014. DOI: 10.1016/j.meatsci.2014.02.017

  • Aguayo-Ulloa, L.; Miranda de la Lama, G.; Pascual-Alonso, M.; Olleta, J. L.; Villarroel, M.; Sañudo, C.; María, G. A. Effect of enriched housing on welfare, production performance and meat quality in finishing lambs: The use of feeder ramps. MEAT SCIENCE. 2014. DOI: 10.1016/j.meatsci.2014.01.001

  • Campo, M.M.; Prado, I.N.; Muela, E.; Valero, M.V.; Catalán, O.; Olleta, J.L.; Sañudo, C. Efecto de la edad de castración, nivel de proteína en la dieta y ratio lisina/metionina en el rendimiento productivo, la calidad de la canal y la composición química de la carne de terneros frisones. EL BOLETÍN DE ANEMBE. 2014

  • Sevane, N.; Armstrong, E.; Wiener, P.; Pong Wong, R.; Dunner, S.; Amarger, V.; Delourme, D.; Levéziel, H.; Boitard, S.; Mangin, B.; Cañón, J.; Checa, M. L.; García, D.; Miranda, M. E.; Pérez, R.; Christensen, M.; Ertbjerg, P.; Crisá, A.; Marchitelli, C.; Valentini, A.; Failla, S.; Gigli, S.; Hocquette, J. F.; Nute, G.; Richardson, I.; Olleta, J. L.; Panea, B.; Sañudo, C.; Razzaq, N.; Renand, G.; Williams, J. L. Polymorphisms in twelve candidate genes are associated with growth, muscle lipid profile and meat quality traits in eleven European cattle breeds. MOLECULAR BIOLOGY REPORTS. 2014. DOI: 10.1007/s11033-014-3343-y

  • Prado, I.N.; Campo, M.M.; Muela, E.; Valero, M.V.; Catalán, O.; Olleta, J.L.; Sañudo, C. Effects of castration age, dietary protein level and lysine/methionine ratio on animal performance, carcass and meat quality of Friesian steers intensively reared. ANIMAL. 2014. DOI: 10.1017/S1751731114001591

  • Guerrero, A.; Campo, M. M.; Cilla, I.; Olleta, J. L.; Alcalde, M. J.; Horcada, A.; Sañudo, C. A Comparison of Laboratory-Based and Home-Based Tests of Consumer Preferences Using Kid and Lamb Meat. JOURNAL OF SENSORY STUDIES. 2014. DOI: 10.1111/joss.12095

  • Guerrero, A.; Sañudo, C.; Albertí, P.; Ripoll, G.; Campo, M. M.; Olleta, J. L.; Panea, B.; Khliji, S.; Santolaria, P. Effect of production system before the finishing period on carcass, meat and fat qualities of beef. ANIMAL. 2013. DOI: 10.1017/S1751731113001729

  • Aguayo-Ulloa,L.;Miranda-de la Lama;Pascual-Alonso,M.;Fuchs,K.;Olleta,J. L.;Campo,M. M.;Alierta,S.;Villarroel,M.;María,G. A. Effect of feeding regime during finishing on lamb welfare, production performance and meat quality. SMALL RUMINANT RESEARCH. 2013. DOI: 10.1016/j.smallrumres.2012.09.011

  • Campo,M. M.; Muela,E.; Olleta,J. L.; Moreno,L. A.; Santaliestra-Pasías,A. M.; Mesana,M. I.; Sañudo,C. Influence of cooking method on the nutrient composition of Spanish light lamb. JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS. 2013

  • Sañudo Astiz, Carlos; Olleta, José Luis; Panea Doblado, Begoña; Sevane, N.; Armstrong, Eileen María; Cortés, Oscar; Hocquette, Jean-François; Failla, Sebastiana y Otros. Association of bovine meat quality traits with genes included in the PPARG and PPARGC1A networks. MEAT SCIENCE. 2013. DOI: 10.1016/j.meatsci.2013.02.014

  • Alberti, P.; Campo, M.M.; Purroy, A.; Mendizábal, J.A.; Ripoll, G.; Panea, B.; Olleta, J.L.; Roncalés, P.; Sarriés, V.; Arana, A.; Beriaín, M.J.; Sañudo, C. . Carne de vacuno más saludable para el consumidor. EUROCARNE (MADRID). 2012

  • Guerrero A.; Sañudo C.; Albertí P.; Campo M.M.; Olleta J.L.; Resconi V.; Panea B.; Ripoll G; Santolaria P. . Efecto del sistema de producción previo al cebo sobre el perfil de ácidos grasos y calidad sensorial de la carne de vacuno. TIERRAS DE CASTILLA Y LEÓN. 2012

  • Sañudo,C.;Campo,M. M.;Muela,E.;Olleta,J. L.;Delfa,R.;Jiménez-Badillo,R.;Alcalde,M. J.;Horcada,A.;Oliveira,I.;Cilla,I. . Carcass characteristics and instrumental meat quality of suckling kids and lambs. SPANISH JOURNAL OF AGRICULTURAL RESEARCH. 2012. DOI: 10.5424/sjar/2012103-670-11

  • Resconi, V. C.;Escudero, A.;Beltrâ·n, J. A.;Olleta, J. L.;Saã’udo, C.;Campo, M. D. Color, lipid oxidation, sensory quality, and aroma compounds of beef steaks displayed under different levels of oxygen in a modified atmosphere package. JOURNAL OF FOOD SCIENCE. 2012. DOI: 10.1111/j.1750-3841.2011.02506.x

  • La Miranda-de Lama,G. C.;Villarroel,M.;Campo,M. M.;Olleta,J. L.;Sañudo,C.;María,G. A. Effects of double transport and season on sensorial aspects of lamb's meat quality in dry climates. EUROPEAN PHYSICAL JOURNAL-SPECIAL TOPICS. 2012. DOI: 10.1007/s11250-011-0004-1

  • Miranda-De, La L.;Monge, P.;Villarroel, M.;Olleta, J. L.;García-Belenguer, S. ;María, G. A. Effects of road type during transport on lamb welfare and meat quality in dry hot climates. TROPICAL ANIMAL HEALTH AND PRODUCTION. 2011. DOI: 10.1007/s11250-011-9783-7

  • Panea,B.;Ripoll,G.;Olleta,J. L.;Sañudo,C. Efecto del sexo y del cruzamiento sobre la calidad instrumental y sensorial y sobre la aceptación de la carne de añojos de la raza avileña-negra ibérica. ITEA INFORMACION TECNICA ECONOMICA AGRARIA. 2011

  • Crhistensen, M.; Ertbjerg, P.; Failla, S.; Sañudo, C.; Richardson, I.; Nute, G.R.; Olleta, J.L.; Panea, B.; Albertí, P.; Juárez, M.; Hocquette, J.F.; Williams, L. Relationship between collagen characteristics, lipid content and raw and cooked. MEAT SCIENCE. 2011. DOI: 10.1016/j.meatsci.2010.09.003

  • Panea, B.; Ripoll, G.; Olleta, J.L.; Sañudo, C. Efecto del sexo y del cruzamiento sobre la calidad intrumental y sensorial y sobre la aceptación de la carne de añojos de la raza Avileña-Negra Ibéric. ITEA INFORMACION TECNICA ECONOMICA AGRARIA. 2011

  • Panea, B.; Sañudo, C.; Olleta, J.L.; Sierra, I. Caracterización de la canal y de la carne de la raza bovina Menorquina. ARCHIVOS DE ZOOTECNIA. 2010

  • Panea, B.;Catalan, A. ;Olleta, J. L. Breed and endpoint temperature effects on some beef meat texture. ITEA INFORMACION TECNICA ECONOMICA AGRARIA. 2010

  • Panea, B.; Albertí, P.; Ripoll, G.; Olleta, J. L.; Sañudo, C. Estudio de las características de la canal de 15 razas bovinas europeas. LA VOZ DEL GREMIO. 2010

  • Alberti, P.; Sañudo, C.; Panea, B.; Ripoll, G.; Olleta, J.L.; Campo, M.M.; Joy, M.; Casasús, I.; Sanz, A.; Blanco, M. Tipificación de las principales denominaciones de venta de carne de vacuno del mercado español. EUROCARNE (MADRID). 2010

  • Panea, B.;Catalán, A. ;Olleta, J. L. Efecto de la raza y temperatura interna de cocinado sobre algunas características de la textura de la carne bovina. ITEA INFORMACION TECNICA ECONOMICA AGRARIA. 2010

  • Liste, G.;Villarroel, M.;Chacon, G.;Sanudo, C.;Olleta, J. L.;Garcia-Belenguer, S.;Alierta, S.;Maria, G. A. Effect of Lairage Duration on Rabbit Welfare and Meat Quality. MEAT SCIENCE. 2009

  • Albertí, P.; Ripoll, G.; Panea, B.; Olleta, J.L.; Campo, M.M.; Resconi, V.C.; Mendizábal, J.A.; Arana, C.A.; Beriain, M.J.; Insausti, K.; Purroy, A.; Sañudo, C. Importancia de la raza en la calidad de la carne de vacuno. EUROCARNE (MADRID). 2009

  • Carrilho, M.C.; Campo, M.M.; Olleta, J.L.; Beltrán, J.A.; López, M. Effect of diet, slaughter weight and sex on instrumental and sensory meat characteristics in rabbits. MEAT SCIENCE. 2009. DOI: 10.1016/j.meatsci.2008.11.018

  • Miranda-de la Lama, Gustavo Adolfo; Villarroel, M; Olleta, J.L; Alierta, S; Sañudo, C; Maria, G.A. Effect of the Pre-Slaughter Logistic Chain on Meat Quality of Lambs. MEAT SCIENCE. 2009. DOI: 10.1016/j.meatsci.2009.07.009

  • Albertí, P.; Sañudo, C.; Panea, B.; Olleta, J.L.; Campo, M.M.; Ripoll, G. Características presentes y perspectivas de futuro de la carne de terneros de razas españolas cebados con pienso. TIERRAS DE CASTILLA Y LEÓN. 2008

  • Sañudo, C.; San Julián, R.; Campo, M.M.; Olleta, J.L.; Font I Furnols, M.; Oliver, M.A.; Alvarez, I.; Cañeque, V.; Branscheid, W.; Wicke, M.; Nute, G.R.;Montossi, F. Sensory evaluation of lamb produced under different production systems from Uruguay and Europe. OPTIONS MÉDITERRANÉENNES. SÉRIE A: SÉMINAIRES MÉDITERRANÉENS. 2008

  • Panea, B.; Sañudo, C.; Olleta, J.L. Effect of ageing method, ageing period, cooking method and thickness of the sample on some beef textural characteristics. SPANISH JOURNAL OF AGRICULTURAL RESEARCH. 2008. DOI: 10.5424/sjar/2008061-291

  • Olleta, J.L.; Sañudo, C.; Monsón, F.; Campo, M.M.; Panea, B.; Alberti, P.; Christensen, M.; Ertbjerg, P.; Failla, B.; Gigli, S.; Hocquette, J.F.; Hughes, S.I.; Williams, J.L.; Nute, G.R. Sensory evaluation of several European cattle breeds. OPTIONS MÉDITERRANÉENNES. SÉRIE A: SÉMINAIRES MÉDITERRANÉENS. 2008

  • Campo, M.M.; Olleta, J.L.; Muela, E.; Sañudo, C.; Ripoll, G.; Albertí, P.; Panea, B.; Joy, M. Análisis sensorial de la carne de terneros Pirenáicos sacrificados a dos niveles de engrasamiento. LA VOZ DEL GREMIO. 2008

  • Gigli, S.; Failla, S.; Iacurto, M.; Contò, M.; Monteroto. Rm.; Sañudo, C.; Olleta, J.L.; Albertí, P.; Panea, B.; Hocquette, J.F.; Richardson, I. Performance at slaughter and beef quality characteristics of some Mediterranean beef breeds compared to Central and North European breeds (GemQual EU Project). OPTIONS MÉDITERRANÉENNES. SÉRIE A: SÉMINAIRES MÉDITERRANÉENS. 2008

  • Panea, B.; Albertí, P.; Olleta, J.L.; Campo, M.M.; Altarriba, J.; Ripoll, G.; Vijil, E.; Sañudo, C. Intra-breed variability and relationships for forty-one carcass and meat traits in Pirenaica cattle. SPANISH JOURNAL OF AGRICULTURAL RESEARCH. 2008. DOI: 10.5424/sjar/2008064-349

  • Ripoll, G.; Alberti,P.; Panea,B.; Olleta,J. L.; Sañudo,C. Near-Infrared Reflectance Spectroscopy for Predicting Chemical, Instrumental and Sensory Quality of Beef. MEAT SCIENCE. 2008. DOI: 10.1016/j.meatsci.2008.03.009

  • Alberti, P.; Panea, B.; Sanudo, C.; Olleta, J. L.; Ripoll, G.; Ertbjerg, P.; Christensen, M.; Gigli, S.; Failla, S.; Concetti, S.; Hocquette, J. F.; Jailler, R.; Rudel, S.; Renand, G.; Nute, G. R.; Richardson, R. I.; Williams, J. L. Live Weight, Body Size and Carcass Characteristics of Young Bulls of Fifteen European Breeds. LIVESTOCK SCIENCE. 2008. DOI: 10.1016/j.livsci.2007.04.010

  • Maria, G. A.;Liste,G.;Campo,M. M.;Villarroel,M.;Sañudo,C.;Olleta,J. L.;Alierta,S. Influence of Transport Duration and Season on Sensory Meat Quality in Rabbits. WORLD RABBIT SCIENCE. 2008

  • Serra, X.;Guerrero, L.;Guardia, M. D.;Gil, M.;Sanudo, C.;Panea, B.;Campo, M. M.;Olleta, J. L.;Garcia-Cachan, M. D.;Piedrafita, J.;Oliver, M. A. Eating Quality of Young Bulls from Three Spanish Beef Breed-Production Systems and its Relationships with Chemical and Instrumental Meat Quality. MEAT SCIENCE. 2008

  • Partida, J. A.;Olleta,J. L.;Campo,M. M.;Sañudo,C.;Maria,G. A. Effect of Social Dominance on the Meat Quality of Young Friesian Bulls. MEAT SCIENCE. 2007

  • Alberti, P.;Panea, B.;Sanudo, C.;Olleta, J. L.;Ripoll, G.;Ertbjerg, P.;Christensen, M.;Gigli, S.;Failla, S.;Gaddini, A.;Hocquette, J. F.;Jailler, R.;Rudel, S.;Renand, G.;Nute, G. R.;Richardson, R. I.;Williams, J. L. Live Weight, Body Size, Fatness and Carcass Characteristics of Young Bulls of Fifteen European Breeds. EAAP SCIENTIFIC SERIES. 2007

  • Sañudo, C.;Maria,G.;Sierra,I.;Roncales,P.; Olleta,J. Luis;Muela,E.;Beltran,J. Antonio. In Memoriam of Dr. Rafael Delfa - Obituary. SPANISH JOURNAL OF AGRICULTURAL RESEARCH. 2007

  • Partida, J. A.;Olleta,J. L.;Sañudo,C.;Alberti,P.;Campo,M. M. Fatty Acid Composition and Sensory Traits of Beef Fed Palm Oil Supplements. MEAT SCIENCE. 2007

  • Cilla, I.;Sañudo, C.;Campo, M. M.;Acero, I.;Cañeque, V.;Olleta, J. L.;Lara, P.;Albertí, P.;Granizo, J.;Catalán, O. Influencia De La Adición En La Dieta De Vitamina E y Flavonoides En La Composición De La Grasa Intramuscular De La Carne De Vacuno. ITEA. PRODUCCIÓN ANIMAL. 2007

  • Díez, J.; del Coz, J.J.; Bahamonde, A.; Sañudo, C.; Olleta, J.L.; Macíe, S.; Campo, M.M.; Panea, B.; Albertí, P. Identifying maket segmets in beef: breeds, slaughter weight and ageing time implications. MEAT SCIENCE. 2006. DOI: 10.1016/j.meatsci.2006.05.017

  • Maria,G. A.;Buil,T.;Liste,G.;Villarroel,M.;Sanudo,C.;Olleta,J. L. Effects of transport time and season on aspects of rabbit meat quality. MEAT SCIENCE. 2006

  • Furnols, M.F.I;Julian, R.S;Guerrero, L;Sanudo, C;Campo, M.M;Olleta, J.L;Oliver, M.A;Caneque, V;Alvarez, I;Diaz, M.T;Branscheid, W;Wicke, M;Nute, G.R;Montossi, F. Acceptability of lamb meat from different producing systems and ageing time to German, Spanish and British consumers. MEAT SCIENCE. 2006

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Comunicaciones

Libros

  • Identificación y calidad de las canales bovinas en España. Efecto de la raza, la edad-peso y el sexo. Sañudo Astiz, Carlos;Barahona Marco, Marta;Campo Arribas, Marimar;Catalán Rueda, Octavio;Guerrero Barrado, Ana;Rodrigues Magalhaes, Danielle;Olleta Castañer, José Luis;Resconi Briggiler, Virginia Celia;Guarnido López, Pablo;Maria Levrino, Gustavo Adolfo; Miranda-de la Lama, Genaro C. 2018

  • Carlos Sañudo ... [et al.]. Identificación y calidad de las canales bovinas en España: efecto de la raza, la edad-peso y el sexo. 2018

  • José Luis Olleta Castañer. Estudio etnológico y fisiozootécnico de la raza ovina churra tensina del Pirineo Aragonés [Microforma]. 1994

Capítulos

  • El vídeo como medio para la integración transversal de los Objetivos de Desarrollo Sostenible en un centro de Educación Superior. Allueva Pinilla, Ana Isabel; Alejandre Marco, José Luis; Martín Burriel, Inmaculada; Maza Rubio María Teresa; Olleta Castañer, José Luis. ACCIONES DE INNOVACIÓN EDUCATIVA EN ENTORNOS ENRIQUECIDOS CON TECNOLOGÍAS DEL APRENDIZAJE Y LA COMUNICACIÓN. 2021

  • José Luis Olleta y Carlos Sañudo. La carne ovina. OVINOTECNIA: PRODUCCIÓN Y ECONOMÍA EN LA ESPECIA OVINA : HOMENAJE AL PROFESOR ISIDRO SIERRA ALFRANCA. 2009

  • P. Alberti ... [et al.]. Medición del color. ESTANDARIZACIÓN DE LAS METODOLOGÍAS PARA EVALUAR LA CALIDAD DEL PRODUCTO (ANIMAL VIVO, CANAL, CARNE Y GRASA) EN LOS RUMIANTES. 2005

  • C. Sañudo ... [et al.]. Propuesta de muestreo. ESTANDARIZACIÓN DE LAS METODOLOGÍAS PARA EVALUAR LA CALIDAD DEL PRODUCTO (ANIMAL VIVO, CANAL, CARNE Y GRASA) EN LOS RUMIANTES. 2000

  • C. Sañudo ... [et al.]. Propuesta de muestreo. METODOLOGÍA PARA EL ESTUDIO DE LA CALIDAD DE LA CANAL Y DE LA CARNE EN RUMIANTES. 2000



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